Żurek śląski
Polecamy pyszny Żurek Śląski, kiszony w tradycyjny sposób. Jest to doskonała baza do dania, popularnego w całej Polsce. Można przyrządzić go na wiele sposobów. Zależy nam, abyście w naszym Żurku odnaleźli tradycyjny smak i aromat, charakterystyczny dla kuchni śląskiej. Dokładamy wszelkich starań, by nasz produkt, przy zachowaniu starych receptur, wyróżniała wysoka jakość i brak konserwantów.
Żurek Śląski Domowy to źródło wielu cennych składników odżywczych, między innymi błonnika, wspomagającego procesy trawienne.
CZY WIEDZIELIŚCIE, ŻE…
- Talerz Żurku przywróci równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, a także dostarczy wielu cennych składników mineralnych?
- Żur, szczególnie ten domowej roboty, jest bogatym źródłem probiotyków oraz posiada wiele witamin z grupy B?
- Naturalny lek na niektóre choroby przewodu pokarmowego (zwłaszcza żołądka i jelit) to właśnie Żurek?
- Żurek pomaga pozbyć się chorób skórnych, łuszczycy, reumatyzmu, różnych alergii i migren?
- Nadkwasotę i zgagę można wyleczyć pijąc przez tydzień szklankę kiszonego Żurku dziennie?
Żur to produkt fermentacji kwasu mlekowego, a występujące w nim drobnoustroje zasiedlają nasz przewód pokarmowy i przetwarzają kłopotliwe dla człowieka składniki zawarte w zbożu (niektóre alergenne białka) czy np. błonnik.